Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking

Contact

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking

Contact

Huis van Waalre, gemeente Waalre, gemeentehuis Waalre, interieurontwerp gemeentehuis, interieur voor kantoor, gemeentehuis, werkplekken | Burobas

Onze visieop duurzaamheid

Duurzaamheid is een breed begrip en dan ook zeker geen formule die overal hetzelfde op toe te passen is. Duurzaamheid is maatwerk. En maatwerk creëer je niet alleen, dit doe je samen.

Een duurzaam interieur is voor ons een interieur dat een positieve bijdrage levert aan de gezondheid van de mens. Voor ons staat de gebruiker dan ook centraal. Duurzaamheid is voor ons niet alleen verantwoord materiaalgebruik, ook voldoende licht, goede akoestiek, veel groen en flexibiliteit vinden wij heel belangrijk. Niets is voor de eeuwigheid. Inzichten en gebruik zijn aan verandering onderhevig. Gebouw en interieur dienen hierop voorbereid te zijn. Daarom denken wij altijd na over het tweede leven van een interieur.

Onze visie is toegespitst op 4 kernwaarden en een aantal bouwstenen die wij als leidraad hanteren om onze interieurs zo duurzaam mogelijk te maken. Zoals eerder aangegeven is duurzaamheid maatwerk. Er wordt per project gekeken welke kernwaarden en bouwstenen van toepassing zijn.

Burobas heeft een eigen ontwerpvisie op wat een interieur een geslaagd interieur maakt. Dit interieur creëren wij samen met onze opdrachtgevers, zodat er een interieur ontstaat passend bij de organisatie, de werknemers en de gebruikers.

Spreekt onze ontwerpvisie u aan? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Icon

1. Samen

Een duurzaam interieur ontwerp je niet alleen. Dit doe je samen. Samen met je opdrachtgever, samen met de bouwers en leveranciers en samen met de gebruikers. Alleen dan is gewaarborgd dat een project duurzaam gerealiseerd kan worden.

Voor een duurzaam interieurontwerp is een duidelijke gemeenschappelijke ambitie en visie essentieel. Soms ligt er al een ambitie vanuit u als opdrachtgever. Als dat niet het geval is pakken wij dit samen met u op.  Duurzaamheid is namelijk een breed begrip met vele kanten. Het is daarom belangrijk om samen te bepalen waar de focus op komt te liggen.

Bouwstenen:

  • Proces: met de neuzen dezelfde kant op, bereik je een duurzaam interieur. Het is dan ook heel belangrijk om gedurende het ontwerp- en realisatieproces dit zo te houden. Alleen dan kunnen de duurzaamheidsambities gehaald worden.
  • Advies: weten we het zelf niet dan weet iemand anders het wel. Duurzaamheid gaat over kennis hebben én delen. Wij hebben een netwerk met adviseurs die net als wij een bijdrage willen leveren aan gezonde interieurs.

2. Gezond

Een gezonde leer, werk- en zorgomgeving verbetert het welzijn van mens en milieu. Dit gegeven vormt de rode draad in ons werk. De juiste akoestiek, voldoende licht, thermisch comfort, een goede luchtkwaliteit en de toepassing van groen dragen allemaal bij aan de gezondheid van de gebruikers.

Bouwstenen:

  • Akoestiek: een goede akoestiek is essentieel voor een gezond interieur. Een slechte akoestiek kan namelijk leiden tot geluidsoverlast dat weer kan leiden tot ziekteverzuim en afname van de productiviteit.
  • Licht: de hoeveelheid licht in een ruimte is heel erg belangrijk. Te weinig licht leidt tot slaperigheid wat weer gevolgen heeft voor de productiviteit, de alertheid en het humeur. Zo hebben bijvoorbeeld senioren in de zorg een grotere lichtbehoefte.
  • Groen: Een groene omgeving helpt stress reduceren, verbetert de luchtkwaliteit en komt bijvoorbeeld de arbeidsproductiviteit ten goede.
    Lucht & warmte: Voor ons dagelijks functioneren hebben we schone lucht nodig. Het is een absolute voorwaarde voor het gebruik van een gebouw. Slechte lucht kan ons ziek maken.

3. Kwalitatief

Een kwalitatief interieur bereik je door de juiste keuzes te maken in detaillering en materiaaltoepassing. Het interieur krijgt hierdoor een langere levensduur. Ook vergroot je de kansen voor hergebruik.

Bouwstenen:

  • Detaillering: in het ontwerpproces en de voorbereiding van het bouwproces stemmen wij vooraf samen met de bouwers en leveranciers af wat we belangrijk vinden aan de detaillering. Hierdoor maken wij gebruik van elkaars expertise.
  • Materiaaltoepassing:  Het juiste materiaal voor de juiste toepassing is essentieel voor de levensduur van een interieur.

4. Verantwoord

De duurzaamheid van materialen kent vele aspecten zowel in de samenstelling als in de eigenschappen. Het is aan ons om bewuste keuzes te maken. Hierbij kan gedacht worden aan circulariteit, biobased, recyclebaarheid, de hoeveel chemische stoffen, de levensduur en de plek van herkomst en productie. Het is daarom belangrijk om te bepalen welk aspect van toepassing is voor uw project om zo een weloverwogen keuze te maken voor de juiste materialen.

Tevens vinden we hergebruik heel belangrijk. Het is onze verantwoordelijkheid om te kijken of het bestaande interieur nog een tweede leven kan hebben. In dezelfde hoedanigheid of in een andere toepassing (denk aan een nieuwe stoffering op een verder nog goede stoel of aan oude deuren als tafelbladen).

We gaan samen steeds meer naar een circulaire economie toe waarbij we geen afval meer hebben en er een gesloten systeem ontstaat. Dit geldt ook voor interieurs. Om dit voor elkaar te krijgen moet iedereen een bijdrage leveren: wij, opdrachtgevers, leveranciers en makers. Het is belangrijk om te kijken naar oplossingen zoals bijvoorbeeld leasen, terugname van producten of recycling.

Bouwstenen:

  • Materiaalgebruik: materiaalsamenstelling (biobased / gerecyclede content etc.) en materiaaleigenschappen (toxiciteit en montage).
  • Hergebruik: Een bestaand interieur is een bron van materialen. Veel meubels en bouwmaterialen zijn nog geschikt voor een tweede leven.
  • Samenwerking met leveranciers: Meer hergebruik van materialen en minder afval krijg je niet alleen voor elkaar. Leveranciers en makers hebben hierin ook een rol.  Door bijvoorbeeld onderdelen te leasen of terugname-afspraken te maken wordt de kans op een tweede leven van een product groter.

Bij de aanvang van een bouwproject nemen wij het initiatief om de duurzaamheidsambitie samen met de opdrachtgevers vast te stellen. Deze ambitie wordt gedeeld met makers en leveranciers. Het vormt de basis voor een duurzaam interieur vanaf de initiatieffase tot de oplevering en daarna…

Huis van Waalre, gemeente Waalre, gemeentehuis Waalre, interieurontwerp gemeentehuis, interieur voor kantoor, gemeentehuis, werkplekken | Burobas

Samen creëren we interieur.

Geïnteresseerd?

Neem contact met ons op