Met behulp van cookies kunnen we analyses maken en uw ervaring op onze website verbeteren, lees meer. Ik snap het
In veel bestaande én nieuwe zorglocaties zijn de gangen lang, donker en onvriendelijk. De sfeer van ‘wonen’ is vaak ver te zoeken. Dat kan anders! Ook met eenvoudige middelen kun je een corridor optimaal krijgen. Mensen lopen graag op het (dag)licht af. Een gelijkmatig uitgelichte gang zorgt voor visuele rust en zichtbaarheid. Indirect licht is hierbij het prettigst voor mensen die minder goed zien.
Licht-donkercontrast tussen vloerafwerkingen, en tussen vloeren en wanden moeten optimaal zijn. Dit contrast is te meten met de waarden van kleuren in het NCS kleursysteem. Ruimtes die afwijkend zijn in functie, in dit voorbeeld beleefruimtes, zijn in dit gangbeeld ook afwijkend gekleurd. Een houten handregel op grijphoogte zorgt voor een veilig gevoel voor bewoners die zich via de wanden laten geleiden in hun wandeling. Onder deze houten regel werken we met een stoot-en krasvaste harde verflaag. Erboven wordt gewerkt met een reguliere muurverf. Alle eenvoudige ingrepen die je in een gang doet tellen immers snel op in de kosten.
In het voorbeeld hierboven, De Wever locatie De Kievitshorst in Tilburg, werken we met voelwanden in de gangen. Op de route richting de ontmoetingsruimte van dit grote zorgcomplex zijn panelen ingebouwd met materialen die de tastzin stimuleren. Voelen aan zachte materialen geeft rust en activeert tegelijkertijd meerdere zintuigen. De belevingswand is verder uitgerust met kleine zitplekjes en nissen voor herkenbare elementen voor bewoners.
Op deze locatie bij Van Neynsel locatie Zuiderschans in Den Bosch, zijn de werkplekken van de zorgmedewerkers strategisch gesitueerd aan de koppen van de gangen. Beweging in het gangbeeld kan stimulerend werken. Bewoners hebben minder angstgevoelens als de bestemming licht is en beweegt. Voor medewerkers is het prettig om vanaf hun werkplek in de huiskamer de wandelende bewoners een beetje in de gaten te kunnen houden. Naast een raamkozijn met glas zijn de koppen van de gangen voorzien van een subtiel natuurbeeld uit de omgeving.
In deze oude zorgflat in Utrecht, De Bijnkershoek, hebben we ervoor gekozen om de stenen muren te behouden. Deze muren waren in 60 jaar nog zo minimaal beschadigd dat we wel kunnen stellen dat er in de oorspronkelijke bouw gekozen is voor een robuuste materialisatie van de binnenwanden. Als contrast hebben we hier voor een lichte vloerafwerking gekozen met een subtiel patroon. Met een minimaal licht-donker contrast is er meer mogelijk dan een eentonige vloer. De verlichting van deze gang bestaat uit één simpele indirecte lichtlijn die via het witte plafond een egaal lichtbeeld met nauwelijks schaduwwerking geeft.