Met behulp van cookies kunnen we analyses maken en uw ervaring op onze website verbeteren, lees meer. Ik snap het
Voor GGz Centraal, locatie De Meregaard in Almere, heeft Burobas het ontwerp gemaakt voor de nieuwe High Intensive Care afdeling. Op deze plek worden volwassenen en ouderen in acute psychiatrische nood tijdelijk opgenomen. In nauwe samenspraak met de verpleging, cliëntenraad, ervaringsdeskundigen en medewerkers is een optimaal ontwerp gemaakt dat voldoet aan alle wensen en eisen (de veldnorm) van nu. Eigen autonomie, gastvrijheid, privacy en een herstellende omgeving hebben centraal gestaan in de keuzes die zijn gemaakt in het ontwerp voor deze HIC-omgeving.
In de oude situatie bestond de kliniek uit één open afdeling en twee gesloten afdelingen met daartussen een blok met vier separeerruimtes. Gedurende de afgelopen jaren was het gebouw volledig dicht geslibd. Dit ging ten koste van daglichttoetreding, goede oriëntatie, zichtlijnen en veiligheid.
Door het weghalen van vier patiëntenkamers uit het hart van het gebouw en deze aan de uiteinde van de vleugels bij te bouwen, ontstond er weer lucht en licht in het gebouw. Door het creëren van lange zichtlijnen en het toepassen van kleur is het weer een leesbaar gebouw geworden waarin de cliënt zich makkelijk kan oriënteren. Hierdoor krijgt deze HIC-omgeving een veilig en vertrouwd gevoel. Door het toepassen van natuurlijke kleuren en materialen creëren we een vriendelijke en huiselijke omgeving. Een omgeving waarbij het gebouw en de inrichting ondersteuning biedt aan het herstel.
De HIC bestaat uit twee HC-afdelingen en een IC-afdeling. Bij de overgang van de HC-afdelingen naar de IC-afdeling zijn de EBK’s gesitueerd. De vier bestaande separeerruimtes zijn omgebouwd tot twee EBK’s met elk een eigen voorruimte. De EBK’s zijn voorzien van een interactief scherm en suïcideveilig sanitair. Daarnaast is binnen de IC-afdeling een persoonlijke afdeling gemaakt. Deze plek bestaat uit een slaapruimte, huiskamer en een extra verblijfsruimte. Hierdoor is het mogelijk om een cliënt die overlast veroorzaakt buiten de afdeling te plaatsen. Dit geeft rust op de afdeling en voor de cliënt, zonder dat deze naar een EBK moet.